Een jaar na lancering

Schermafbeelding-2013-03-11-om-10_00_04Op 1 april 2013 lanceerde EMC en KADE de gratis app voor teamontwikkelruimte. Ondertussen maken er 141 teams gebruik van de app en zijn er 785 mensen geregistreerd als gebruiker.


Reacties van gebruikers

  • ‘De app is een eenvoudig en een goed hulpmiddel om de samenwerking met elkaar te evalueren.’
  • ‘Door de app te gebruiken kregen we als team inzicht dat we soms duidelijkere afspraken konden maken en meer vanuit verschillende perspectieven konden kijken. De tips hielpen ons om dat te gaan doen en daardoor hebben we een beter resultaat behaald.’
  • ‘De app werkt vooral goed als je hem al tijdens je overleg in kunt vullen en de uitkomsten met elkaar bespreekt.’
  • ‘Bij de tips zaten er altijd wel een paar die ons als team verder hielpen.’

Wat zien we in de praktijk?
In de praktijk zien we dat teams die gewend zijn om met ‘techniek’ te werken de app heel gemakkelijk gebruiken. Teams die dat minder gewend zijn, bijvoorbeeld een aantal teams in de zorg vonden dat lastiger. Die beschikken vaak niet over de benodigde apparatuur om al tijdens het overleg de app in te vullen. Zij vullen het naderhand in. Dat werkt prima als ze het binnen een week met elkaar kunnen nabespreken, maar als daar meer tijd tussen zit is het niet meer zo waardevol.

Verder zien we dat teams het soms heel lastig vinden om structureel tijd te maken om hun samenwerking te evalueren. Ze willen lekker doorwerken en vinden een evaluatie zonde van hun beperkte tijd. Toch lijkt het dat structureel evalueren uiteindelijk bijdraagt aan betere resultaten. Lees bijvoorbeeld het blog van Titia Kroep.

Tot slot valt op dat niet alle teams die de app gebruiken, ook echt teams zijn waarvoor de app is bedoeld. Soms gebruiken reguliere teams de app in hun teamoverleg. In zo’n overleg werkten ze echter niet samen aan een complex vraagstuk, verandering, verbetering of vernieuwing, dus er was niet echt een situatie die noodzaakte tot het maken van teamontwikkelruimte. In die gevallen lijkt de app minder toegevoegde waarde te hebben.

Nog teams gezocht!!!
We hebben de app gemaakt om teams een hulpmiddel te bieden en data te verzamelen om het concept van teamontwikkelruimte verder te onderzoeken. Dat er 141 teams gebruik maken van de app is mooi, maar de verschillen in die teams zijn zo groot dat de data helaas niet zomaar geschikt zijn voor verder onderzoek. We zoeken daarom nog teams in organisaties die samen werken aan een complex vraagstuk, verandering, verbetering of vernieuwing die tijdens dat proces minimaal drie keer de app willen gebruiken. Die teams kunnen zich melden bij: k.derksen@kade-leren.nl.
Meer informatie over de teams die ik zoek.